Pulled Chicken uit de Dutch Oven

Gisteren was weer een mooie dag om de Dutch Oven weer eens te gebruiken. Ik heb een heerlijk Pulled Chicken gerechtje gemaakt voor 4 tot 6 personen. Totale bereiding duurde zo’n 4 uurtjes. Maar hiervan is het kookproces het langst. in die tijd kun je lekker een boek gaan lezen of iets dergelijks. Hieronder deel ik graag mijn recept.

Benodigdheden:

6 kipfilets
Marinade
Zelfgemaakte Barbecuesaus
Tomatenblokjes (blik)
Tomaten puree (blikjes)
Rozemarijn
2 Laurier blaadjes
4 Grote uien
3 a 4 teentjes knoflook
Zonnebloem olie

Één dag van te voren heb ik de kip alvast gemarineerd.
Voor de marinade van de kipfilet heb ik gebruik gemaakt van de volgende ingrediënten:

2 theelepeltjes BBQ Rub (in mijn geval de Dry Rub van Blues Hog)
1 theelepeltje Chilipoeder
1 theelepeltje Pimentón (Gerookte paprikapoeder, ik gebruik het merk La Chinata)
1 theelepeltje Knoflookpoeder
1 eetlepel Worchester sauce
1 eetlepel BBQ Sauce (ik gebruikte Jack Daniëls Barbecue Sauce Smooth Original)

blueshogpimenton-500x485

 

 

 

 

 

 

Meng de ingrediënten en de kipfilets door elkaar en laat nachtje staan in de koelkast.

De dag van bereiding:

Snij de uien fijn en hak de knoflookteentjes klein.

Maak de barbecuesaus waarin de kipfilets in de Dutchoven kan garen.
Voor de barbecue saus heb ik gebruik gemaakt van de volgende ingrediënten:

2 blikjes tomaten puree
1 eetlepel Liquid Smoke (moeilijk verkrijgbaar, maar online wel of via een USA shop)*
2 eetlepels kant en klare Barbecuesauce ( ik gebruikte Jack Daniëls Smooth Original)
2 eetlepels Worchester Sauce
2 theelepels uienzout (mag ook gewone zout zijn)
1 scheutje rode wijn
1 flinke scheut appelazijn
1 theelepel Marmite (niet noodzakelijk maar geeft extra bite)
1 eetlepel Ahorn siroop (of eetlepel bruine suiker)

*Liquid Smoke zou je eventueel ook kunnen vervangen door 2 theelepels pimentón

20160911_200042

Roer het tot een mooie gladde diep rode saus. Natuurlijk kun je ook voor kiezen een kant en klare barbecue saus in z’n geheel te gebruiken. Maar ik heb gekozen voor deze iets gezondere variant met aanzienlijk minder suiker.

Bereiding:

Maak met behulp van een barbecue starter 20 (grote) briketten heet.

Maak de Dutchoven van te voren even schoon (indien nodig) en doe daarna een scheutje olie in de pan. Ik maak gebruik van een 6 qt model Dutch Oven met pootjes.

Bedek de bodem van de pan met de gesneden uien en de knoflook. Giet daar bovenop de zelfgemaakte barbecue saus. Daarbovenop leg je de 6 kipfilets, je mag ze best een beetje aandrukken. Als het goed is bedekken de 6 filets de gehele pan. Boven op de kipfilets strooi je wat rozemarijn en daarna giet je het blikje met de tomatenblokjes leeg en verdeel je dit mooi over alle filets. Tot slot leg je twee laurierblaadjes in de tomatensaus.

Nu kan de pan op de briketten die inmiddels mooi wit zijn geworden. Doe 6 briketten in een cirkeltje onder de pan. Leg vervolgend de overige (14) briketten op het deksel (ook in een cirkel vorm). Laat dit lekker 3 uurtjes z’n gangetje gaan. Af en toe even kijken mag natuurlijk best 😉

14

Na drie uurtjes haal je de kipfilets voorzichtig uit je Dutchoven. Doe deze in een kom of pannetje en trek m.b.v. twee vorken de kipfilets volledig uit elkaar.

Pak een andere schaal en schep de overtollige saus uit de Dutchoven. Deze kun je straks lekker over de pulled chicken gieten.

Doe de pulled chicken eventueel op een broodje met een beetje van je saus. Eet er wat salade naar keuze bij om het af te maken.

12  13

 

 

 

 

 

 

 

 

Eet smakelijk!

Probeer nu WeightWatchers online. Eenvoudig, persoonlijk en effectief

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *