Je ziet er goed uit voor een tweelingmoeder

‘Ehhh… dank je wel?’ Het is dat het een collega is en het dus erg lief is bedoeld. Dat scheelt. Maar vreemde mensen, mensen die ik nog  nooit eerder heb gezien, kunnen soms ook met opmerkingen komen waarvan je denkt: ‘je had ook niets kunnen zeggen.’

Lezen jullie mee?

  • Welke van de twee vinden jullie de leukste?
  • Ben je op de normale manier zwanger geworden? (in tegenstelling tot ivf waar de kans op tweelingen vroeger groot was).
  • Dean? Is dat niet een meisjesnaam?
  • Oh, dat ben je meteen klaar! (een derde is geen optie)
  • Dat zal wel zeker heel zwaar zijn. (nee, joh eitje)
  • Zit het in de familie??
  • Ik moet er niet aan denken hoor, een tweeling! (nee, jij hoeft het ook niet te doen)

Dan heb je nog de wijzende vingertjes, de opmerkingen achter je rug omdat mensen het toch wel heel bijzonder vinden (kijk schat, moet je zien, wat leuk he! Of  wat een handige wagen!), de mensen die ongevraagd even aan een voetje of handje willen zitten én met stipt op 1: de mensen die hun eigen ervaringen gaan delen. ‘Ik had vroeger (lees: 32 jaar geleden) ook een tweeling, maar toen kon je dat nog niet weten. Daar kwam je pas bij de bevalling achter.’

Gelukkig valt dit nog mee als ik het vergelijk met opmerkingen die andere tweelingmoeders krijgen zoals: ‘Oh dat heb je zeker voor de kinderbijslag gedaan’, ‘jij bent egoïstisch zeg, zwanger van een tweeling terwijl andere mensen geen kinderen kunnen krijgen’ of ‘je hebt al een dochter en bent nu in verwachting van 2 zonen, dan kun je er wel een laten weghalen.’

Een tweeling krijgen is geen keuze. Je kunt niet een bestelformulier invullen. Het geslacht mag je ook niet van te voren kiezen en een man heeft geen super zaad omdat een vrouw in verwachting is van een twee-eiige tweeling. Jammer joh!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *