Media: Silkworm – Robert Galbraith

By Kitty Jacobs

Het zal voor veel boekliefhebbers moeilijk te geloven zijn, maar soms is Harry Potter niet belangrijk. Sterker nog: soms doet J. K. Rowling er zelfs niet toe. Door onder het pseudoniem Robert Galbraith te schrijven probeerde Rowling los te komen van de hoge verwachtingen. Vrij snel na het schrijven van The Cuckoo’s Calling werd ze echter ontmaskerd door linguïstische software. Wat bleek? Na een tekstvergelijking van dit boek met de Harry Potter-reeks werd duidelijk dat er grote overeenkomsten waren in het gebruik van Latijnse termen, woordlengte en de 100 meest gebruikte woorden. Het is Rowling gedeeltelijk gelukt om mij op het verkeerde been te brengen door onder een andere naam te publiceren. Waar ik bij haar eerste post-Harry roman (The Casual Vacancy) nog dacht: ‘Wanneer krijgen deze arme stakkers hun brief van Zweinstein?!,’ ben ik redelijk blanco aan haar intrigerende detectiveromans begonnen.

The Silkworm is het tweede boek over privédetective Cormoran Strike. Net als in The Cuckoo’s Calling staat zijn onderzoeksbureau centraal, waar hij samen met zijn assistent Robin allerlei eigenaardige cliënten probeert te helpen. De vermissing van de schrijver van een bizar boek brengt Strike op het spoor van een wel heel gruwelijke moord… Dit is de aanleiding tot een onderzoek waarin een bonte stoet van kleurrijke types voorbijkomt. De hand van de auteur blijkt vooral uit de verhaallijn, die tot in het kleinste detail is uitgewerkt. Je komt steeds meer te weten over de hoofdpersonen, een voordeel van het uitbrengen van een serie. Ik kijk met spanning uit naar het volgende boek!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *