Interview: Little Free Library

Sinds 19 mei 2014 ben ik naast de trotse eigenaar van Eggcetera, een blog voor inspiratie, ook de oprichtster van tekstbureau ‘t Kofschaap in Lelystad. Heerlijk om de hele dag met schrijven bezig te zijn. Wat ook erg leuk is.. is het interviewen van mensen met een missie, een bijzondere hobby of gewoon een mooi verhaal. Daarom vandaag op Eggcetera: het interview met Stephanie van Iersel.

Initiatiefneemster LFL: ‘Ik wil dat iedereen toegang heeft tot boeken’

Stephanie van Iersel (25), in het dagelijks leven content manager, heeft het concept Little Free Library in Lelystad op de kaart gezet. ‘Ik heb lang met het idee rondgelopen en ik heb er ook heel lang niets mee gedaan. Totdat de winkel (red. Boekhandel Plantage waar Stephanie werkte als verkoopmedewerker) dicht ging en ik tijd over had. Ik ben toen gaan nadenken over wat ik zou kunnen doen met boeken. Iets waar ik blij van zou worden. Dat zijn die kastjes! Ik mocht een deel van de leesexemplaren van De Plantage meenemen. Die boeken en een deel van mijn eigen collectie vormden de basis. Ik hoefde alleen nog maar een kastje te bouwen.’

Een Little Free Library, wat houdt dat eigenlijk in?

‘Het idee komt uit Amerika en is overgewaaid naar Nederland. Het zijn gratis bibliotheekjes die meestal aan de weg worden gezet. Mensen kunnen daar gratis boeken ruilen. Het idee erachter is om een community te creëren. Het wijkgevoel te versterken. Ik ben ermee begonnen in Lelystad omdat ik mensen opnieuw enthousiast wil maken voor het lezen.’

Het versterken van een wijkgevoel is het uitgangspunt van de Little Free Library  Toch staat het eerste kastje hier op industrieterrein Noordersluis.

‘Daar heb ik voor gekozen omdat dit eigen grond is. Ik hoefde nergens toestemming voor te vragen en ik kon het kastje gewoon neerzetten. Het was een test of het überhaupt zou gaan lopen en het werkt verrassend goed. Sinds kort komen mensen die hier op het industrieterrein werken ook boeken halen. Dat heeft lang geduurd. Ze keken wel vaak. Waarschijnlijk dachten ze: “hij staat er nog steeds, dus het zal wel een functie hebben.” Ik heb één keer meegemaakt dat een vrachtwagen hier stopte om een boek uit mijn kastje te halen. Dan is mijn hele week weer goed.’

Je hebt nu in totaal vier locaties in Lelystad, ben je daar veel tijd aan kwijt?

‘Op vrijdag rijd ik meestal een rondje om donaties op te halen. Daarnaast ben ik tijd kwijt met het aanvullen van de kastjes. Ik moet ze iedere week bijvullen. Soms haal ik ook voor het weekend alles eruit en dan zet ik er nieuwe boeken in. Om het assortiment te vernieuwen voor bijvoorbeeld de vaste bezoekers. Ik zet expliciet bij alle kastjes  dat het niet verplicht is om een boek terug te zetten. Ik vind dat iedereen  een boek moet kunnen meenemen. Er zitten geen regels aan verbonden, bijvoorbeeld: als je geen boek achterlaat, mag je geen boek meenemen. Graag zelfs. Ik heb er zat.’

Heb je al reacties gehad van de bibliotheek of kringloopwinkels op dit project? Zien zij jou als concurrent?

‘Er is wel eens iemand van de bieb langs geweest en die was volgens mij ook heel enthousiast.  We hebben het gehad over de afgeschreven boeken en of ik daar wat mee kon doen. Toen ik op de radio kwam werd ik gezien als concurrent van de bibliotheek, maar dat is helemaal niet mijn bedoeling. Ik hoop juist dat dit project alles omtrent boeken versterkt. Als iemand in mijn kastje een boek tegenkomt en dat boek bevalt dat diegene naar de bibliotheek gaat om een ander boek van deze schrijver te halen of het boek in de winkel koopt. Mijn idee is dat iedereen toegang heeft tot boeken.  Ik ben zelf gek op boeken, verliefd op boeken en ik vind het leuk als andere mensen dat ook zijn. Ik ben in september begonnen en ik heb nu al vier locaties. Het is veel sneller gegaan dan ik dacht.’

Hoe kies je de locaties?

‘Ik moest voor de locatie in de Landstrekenwijk toestemming vragen aan de gemeente. Het is openbare grond. De gemeente wil dat er controle is. Dus was de logische keuze bij mij in de straat. De Duurzaamheidswinkel kwam daarna. Ik heb ze een e-mail gestuurd toen er een aankondiging in de krant stond dat er een Duurzaamheidswinkel in Lelystad kwam. Bij Bakker Bart ken ik de eigenaar en die vond het een geweldig idee. Ik heb natuurlijk meer locaties in mijn hoofd, maar het kost tijd om dat allemaal op te zetten.’

Maak je de kastjes waar de boeken instaan ook zelf?

‘Ja. De twee kastjes die buiten staan zijn eigenlijk keukenkastjes. Van die bovenkastjes. Die heb ik bij Het Goed gekocht. Samen met mijn broer heb ik de kastjes waterdicht gemaakt. De buitenkant is bekleed met pallethout. Verder heb je plexiglas voor het deurtje en een dakje nodig.’

Was je niet bang dat het kastje direct de eerste dag geplunderd zou worden?

‘Een gratis boek kun je niet stelen. Zo moet je er echt instaan. Er kan op het industrieterrein ’s avonds iemand langsrijden, doet het kastje open en gooit alle boeken in de auto. En dan? De volgende dag vul je hem weer met nieuwe boeken. Het is natuurlijk niet het idee erachter. De bedoeling is dat je gaat delen. Ik wil graag nog een kastje in de Atolwijk bij Atolplaza en één in Lelystadhaven. In de oudere buurten. Dat lijken mij goede plekken. De kastjes moeten op een plek komen waar sociale controle is.’

Welke genres zijn populair in Lelystad?

‘Spanning, kinderboeken en bekende schrijvers lopen het beste. Ik heb nu ook “blind date” met een boek ingevoerd, onder het mom “don’t judge a book by it’s cover”. Deze boeken staan onder andere bij de Duurzaamheidswinkel. Ik pak de boeken helemaal in en zet een paar steekwoorden erop. Dan is het een verrassing wat er in zit. Het zijn net cadeautjes! Ik wil graag dat mensen hun favoriete boek delen. Dat is natuurlijk heel moeilijk, want je wilt het houden. Maar je favoriete boek delen in één van de kastjes en er dan een briefje op doen waarom mensen het moeten lezen… Dat lijkt mij heel erg leuk.

Welk boek zou jij willen delen?

‘Ik heb heel veel favoriete schrijvers, maar ik denk John Greens ‘Een weeffout in onze sterren’. Binnenkort komt daar de film van uit. Het is een heel mooi boek. Ik heb hem al vaak weggegeven. En ik denk dat ik mijn boek  in het kastje ga zetten als de film uitkomt.’

Je krijgt veel boekdonaties, waar let je op als je boeken gaat uitzoeken?

Boeken zijn altijd welkom. Ik ga ze ook altijd ophalen, maar ik maak wel een selectie. Boeken die uit elkaar vallen of hele oude boeken die mensen nooit meer lezen.. boeken waar nog geen jaar van druk instaat.. Op een gegeven moment moeten die weg. Er komt een moment dat er geen derde, vierde of vijfde leven meer is voor een boek. Ik krijg ook nieuwe boeken binnen die nog in het plastic zitten. Zonder donaties houdt het snel op. Het is eigenlijk niet mijn project, maar het project van iedereen die er aan mee helpt door te doneren, op bezoek te komen of erover te praten. Het is echt iets wat je met zijn allen doet. In je eentje heb je geen project maar een kastje wat ergens staat.’

Waarom is dit zo een groot succes?

‘Delen is hip aan het worden. De drempel is ook erg laag. Er zijn mensen die nooit een boek lezen. Maar waarom zou je het nu niet doen? Het kost niets om het boek mee te nemen en om te kijken of het leuk is. Je kan hier geen miskoop doen. Want dan laat je hem ergens liggen of je brengt hem terug. Dat kan natuurlijk ook in de bibliotheek, maar dan ga je naar de bibliotheek. Je verzint het van te voren en dan ga je erheen voor een boek. Het is nu een hele andere prikkel. Je laat bijvoorbeeld de hond uit en komt een kastje tegen. Het is een verrassing!’

Meer informatie over: Little Free Library Lelystad.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *