Media: liefdesverdrietconsulent

Een artikel uit de oude doos! Lees hier mijn interview met liefdesverdrietconsulent Roel van Duijn. Een intrigerende man.

Liefdesverdriet. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt of gaat het vast en zeker nog eens meemaken. Volgens Roel van Duijn, liefdesverdrietconsulent, is de enige voorwaarde van liefdesverdriet dat het met liefde te maken heeft. Het kan zijn dat een relatie stuk gaat, maar ook het houden van een onbereikbare liefde valt hier onder. Maar wat doet liefdesverdriet eigenlijk met je en hoe kom je er vanaf?

Als je verliefd bent vinden er allerlei chemische veranderingen in het lichaam plaats. Deze geven je een enorme kick die volgens sommige wetenschappers te vergelijken is met de kick van harddrugs.  ‘Er razen verschillende stoffen door je lijf die al die kenmerken van verliefdheid veroorzaken: vlinders in je buik, geen zin om te eten en klamme handen.’Aan het woord is psychologe Miranda van Tilburg in Plus Magazine. ‘De stoffen die dat veroorzaken zijn dopamine, norepinephrine en phenylethylamine. Allemaal stoffen die verslavend werken. Je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde verliefde gevoel te houden. Daarom wil je als je verliefd bent zoveel mogelijk tijd met je geliefde doorbrengen.’

Als de verliefdheid abrupt tot een einde komt, dan moet het lichaam en de geest afkicken van een ernstige verslaving. De hersenen slagen er op dat moment moeilijk in om terug te schakelen naar een evenwichtige biochemische toestand. Roel van Duijn, liefdesverdrietconsulent: ‘het woord hartenpijn bestaat niet voor niets. Sommigen voelen dat letterlijk zo. De stoffen in je hersenen en de vrijgekomen hormonen hebben een onmiskenbare uitwerking. Stopt dat plotseling, dan merk je dat dus ook lichamelijk. Mensen klagen dat ze ineens geen energie meer hebben, voelen zich lusteloos en moe.’

Van Duijn, bekend als één van de oprichters van de Provobeweging, werd in 2003 getroffen door liefdesverdriet, hij noemt dit de ergste crisis in zijn leven. Hij richtte een website over liefdesverdriet op, waarop advies en consulten worden gegeven aan mensen met een gebroken hart. ‘Het werk is voor mij niet deprimerend, maar juist opwekkend. Mensen worden echt geholpen door mijn adviezen en ervaringen. Ik kan er geen genoeg van krijgen.’

Het lijkt een hele carrièreswitch maar Van Duijn is altijd al geïnteresseerd geweest in de liefde. Toen hij last kreeg van liefdesverdriet ging hij op zoek naar mensen die hetzelfde doormaakten. ‘Door naar hen te luisteren en met hen te praten, hielp ik het hen te begrijpen, maar ik werd er zelf ook door geholpen.’

De liefdesverdrietconsulent raadt iedereen met liefdesverdriet aan om te gaan schrijven. ‘Schrijven lucht op. Je moet begrijpen waarom het is gebeurd, dan heb je het al half aanvaard. Je moet vooral niet op de bank blijven liggen, tobben of alcohol drinken. Chocolade eten mag, maar met mate. En sporten! Dat is een goede lichamelijke begeleiding voor je geestelijke gemoedstoestand.’

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *