Interview: Wicca Hogepriesteres

Joke Lankester is een Wicca Hogepriesteres. Zij heeft samen met haar man Ko, de leiding over een eigen, door hen opgerichte, Coven.

Wat is precies een Coven?

“Voor Ko en mij is de Coven het hart van de Wicca. Een Coven zien we als een groep, bestaande uit een Hogepriesteres, een Hogepriester en de door hen ingewijde Wicca’s, die regelmatig bij elkaar komen om met een ritueel de jaarfeesten en volle manen te vieren. We zijn een volslagen democratische Coven en ik zal zoveel mogelijk iedereen aan het woord laten. Maar ik vind wel dat ik uiteindelijk het laatste woord heb in de Coven.”

Hoe heeft het Wicca zijn uw leven beïnvloed?

 “Ik denk anders dan veel mensen, omdat ik een spiritueel mens ben. Ik zie altijd het goddelijke in een ander. Wij gaan uit van het goddelijke in ons, en het goddelijke buiten ons. Dat betekent dat het goddelijke in iedereen zit. Zo probeer ik mensen die ik tegenkom zoveel mogelijk te behandelen. Ik heb natuurlijk ook wel eens een slechte dag. Het is niet dat ik een soort heilige ben, maar als iemand mij nodig heeft dan ben ik er gewoon voor hem of haar.”

Joke zag als kind elfjes en kabouters en was verbaasd dat anderen die niet zagen. Haar ouders waren op de hoogte van deze paranormale vermogens.

“Mijn ouders vonden dat helemaal niets. Mijn moeder vond mij een raar kind. Dat is altijd zo gebleven. Ik denk dat ik daar vroeger wel mee zat. Iedereen wil natuurlijk geaccepteerd worden door zijn of haar moeder. Nu kijk ik er anders tegen aan: het was gewoon zo. Je mag zijn wie je bent. Dat geldt voor mijn eigen kinderen ook. Het zien van elfen en kabouters ging gewoon over. Het is iets wat veel kinderen hebben en dat verdwijnt zo een beetje rond het zevende levensjaar.”

Hoe reageert uw omgeving nu op het feit dat u een heks bent?

 “De grootste misverstanden die over Wicca bestaan zijn dat wij seksorgieën hebben en zwarte magie bedrijven. Daar maken ze in de media grapjes over, dat zijn dan weer dingen die je moet tegenspreken.”

 Tijdens de inwijding van een nieuw lid in de coven wordt er gebruik gemaakt van een gesel. Wat moet ik mij hierbij voorstellen?

 “Het geselen gebeurt niet hard. Het is ook maar een heel klein onderdeel van de hele inwijding. Drie tikjes op iemand billen, nou daar kan je wel tegen hoor. Magie is geen kleinigheid als je je op dit pad begeeft moet je gewoon sterk zijn en goed op de aarde staan.”

Wicca is een religie waarin een Godin en een God worden aanbeden. Tijdens sommige rituelen treedt de godin in u, hoe voelt dat?

“Dat is voor iedereen een andere ervaring. Dat kan je niet in woorden vatten. Je moet het je niet voorstellen als bliksem bij heldere hemel, al hoewel ik dat ook wel eens mee heb gemaakt. Het is meer iets wat je leert en waarvan je weet dat het zo voelt, dat je een kanaal bent en je je daarvoor openstelt.”

En als de godin een keertje geen zin heeft?

 “Dan zeg je gewoon de tekst die je uit je hoofd hebt geleerd. Dan is het nog steeds mooi. De een is wat gevoeliger voor dat soort energie dan de ander. Het hoort bij je en je weet dat het gebeurt. We praten er verder niet over, we weten gewoon dat het zo is. Dat zijn geen discussiepunten meer in de coven.”

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *