Foodelicious: salade met quinoa en fetakaas

Quinoa? Ja, het is even wennen. Maar deze graansoort uit Zuid-Afrika is een voedzaam alternatief voor rijst of aardappelen. Je kan er alle kanten mee op. In dit recept van Jeroen Meus in ‘Dagelijkse Kost’ staat feta centraal. Het recept is voor vier personen.

Je hebt nodig:

250 g quinoa, 1⁄2 l groentebouillon, 4 lente-uitjes, 3 paprika’s (2 rode, 1 gele), 1 courgette, 1 rode ui, 100 g zwarte olijven (ontpit), 1⁄2 limoen, 200 g fetakaas en een scheutje olijfolie.
Kruiden: 1⁄4 bussel basilicum, enkele takjes (platte) peterselie, snuifje mild paprikapoeder, snuifje cayennepeper, snuifje komijnpoeder, peper en zout.

Hoe maak je het?

Ontdooi en verwarm een portie groentebouillon. Doe de quinoa in een pot of pan en schenk er de bouillon bij. Breng de zaadjes aan de kook op een zacht vuur.

Snij de rode ui eerst middendoor en vervolgens in fijne halve ringen. Schil de paprika’s met een dunschiller. Snij ze in kwarten, verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij elk stuk paprika in grove stukken.

Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Fruit de halve uiringen in de hete olie. Voeg enkele minuten later de stukken gele en rode paprika toe. Spoel de courgette en snij de top en het steelstukje weg. Snij de (ongeschilde) zachte groente in dobbelstenen en laat ze een dikke 5 minuten meestoven. Roer af en toe even in de pot.

Voeg naar smaak een beetje paprikapoeder en komijnpoeder toe.

Snij het wortelstukje en het donkerste loof van de lente-uien. Snij ze haaks in dikke ringen.

Snipper de blaadjes basilicum en peterselie fijn. Hak de ontpitte olijfjes in stukken.  Meng de kruiden, de lente-ui en de olijven door de gestoofde groenten. Voeg ook de gare quinoa toe. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe.

Snij de fetakaas in blokjes, of verbrokkel de kaas met de hand. Leg bovenop elke portie quinoa met groenten een portie van de Griekse kaas. Rasp er tenslotte een beetje zeste van limoen over en druppel een klein beetje van het limoensap over de borden.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *