DIY: Ont-moeten

Ik moet nog even een was draaien, stofzuigen, afspreken met die vriendin van zo lang geleden, nog even de mail wegwerken, boodschappen doen, de kat eten geven en laten we vooral niet die ene verjaardag vergeten of een deadline die steeds dichtbij komt. Herkenbaar? Anno 2014 moeten wij steeds meer. Niet alleen van buitenaf is de druk voelbaar, je wilt zelf ook je eigen persoonlijke doelen bereiken. En wie wilt er nu niet de perfecte vriendin, zus, moeder, partner zijn? Een schoon huis en georganiseerd leven heb je niet om de schijn voor anderen op te houden. Het maakt het leven veel relaxter. Je zit gewoon ‘s avonds lekkerder op de bank als je niet tegen de afwas van de afgelopen week hoeft aan te kijken. Maar hoe werkt dat nou? Dat ont-moeten?

1. Niets moet, alles mag.
Wie zegt eigenlijk dat je nu moet opstaan, terwijl je een dagje vrij bent? Wie bepaalt dat vandaag de boodschappen gedaan moeten worden? Een keertje afhalen is net zo lekker toch? Het antwoord is simpel: jij. Niemand ligt er wakker van als je vandaag niet toekomt aan je huishoudelijke klusjes of het wegwerken van jouw e-mails. Waarom zou jij dat dan wel doen?

2. Maak je vooral geen zorgen, wat vandaag niet afkomt, dat komt morgen.
Is het nu echt zo belangrijk om nu, op dit huidige moment, de wasmachine aan te zetten? De laptop erbij te pakken of je zorgen te maken over een deadline die nadert? Leef in het moment. Maak je geen zorgen over taken, afspraken of deadlines die pas morgen of volgende week zijn. Het verandert niets aan de situatie, het helpt je niet en je voelt je er niet beter door.

3. Relaxen is goed voor je.
Het is een feit dat ontspanning goed voor je is. Dit kan voor sommige mensen lastig zijn. Als je moeite hebt met thuis stil te blijven zitten en iets voor jezelf te doen… Ga dan naar buiten. Ga een stukje wandelen of winkelen. Bezoek een vriendin, moeder, oma. Zorg ervoor dat je de hele dag op pad bent en leuke dingen doet zodat je je ook niet kan bedenken. Liever thuis tot rust komen? Kies dan voor iets waar je in op kunt gaan. Zet die spannende serie aan die je al een tijd wilt afzien. Als je eenmaal aan het kijken bent en er helemaal in zit zal je moeite hebben om te stoppen.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *