Curious: fantasietalen die je kunt leren

Omdat je niets te doen hebt of omdat je jouw CV wilt opvullen met opvallende talenten. Misschien uit verveling, om mensen te imponeren of gewoon omdat je een groot liefhebber van ‘Fantasy’ bent: talen om thuis te leren.

In de roman ‘a Clockwork Orange’, later ook verfilmd, komt de taal Nadsat voor. Deze taal is gebaseerd op het Engels, maar bevat leenwoorden uit Slavische talen en uit het Russisch. Sommige woorden zijn verzonnen. Het is geen volwaardige taal. Een eigen grammatica ontbreekt. Wel is er een woordenboek online te vinden voor de liefhebbers.

In de Disneyfilm ‘Atlantis, het verloren rijk’ ┬ákomt ook een speciaal ontworpen taal voor. Het is een historisch verantwoorde fantasie-taal. Het idee achter deze taal is dat het de stam van alle talen moest worden, een oud-Europese taal. Atlantiaans heeft een heuse grammatica, vocabulaire en kan geleerd worden. Er bestaat zelfs een taalinstituut voor deze taal: Atlantean Language Institute.

Na’vi wordt gesproken in de film Avatar. Paul Frommer, professor aan de USC met een doctoraat in taalkunde, heeft de taal ontworpen. Bij de release van de film had de taal slechts een vocabulaire van duizend woorden. De grammatica was toen alleen bij Frommer bekend. De groep mensen die zich toeleggen op het leren van Na’vi is groeiende.

In Pennsylvania (VS) is een taalinstituut waar de focus ligt op Klingon. Een taal gesproken in de Star Trek films. Ieder jaar wordt een groot seminar georganiseerd voor onder andere mensen die Klingon willen leren. Acteur James Doohan (Scotty) ontwikkelde de eerste woorden. Later is de taal volledig uitgeschreven door Marc Okrand (schrijver van het Atlantiaans).

And last but not least. Elfs uit de Lord of the Rings trilogie ontwikkeld door Tolkien. Zijn inspiratie kwam uit het Fins en het Welsh, maar de taal is uniek en volledig zelf verzonnen. Tolkien ontwierp ook de talen Oenya, Sindarin, oer-Elfs en het Hoog-Elfs. Zelf Elfs leren? Er zijn op internet handleidingen te vinden over de uitspraak.

Bron: www.alletop10lijstjes.nl

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *